De koers (ook bekend als de marktwaarde of prijs) van een aandeel of effect is een cruciale factor in de wereld van financiën en beleggen. In dit artikel nemen we de prijs van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) onder de loep en geven we een analyse van de recente ontwikkelingen en trends.
Wat is de VWRL koers?
De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) is een exchange-traded fund (ETF) van Vanguard, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders. Dit ETF streeft ernaar de prestaties te volgen van de FTSE All-World Index, die een breed scala aan wereldwijde aandelen omvat. VWRL biedt beleggers de mogelijkheid om te beleggen in een brede spreiding van aandelen over de hele wereld, waardoor het een populaire keuze is voor langetermijnbeleggingen.
Huidige VWRL koers en prestaties
Om de huidige koersprestaties van VWRL te begrijpen, moeten beleggers toegang hebben tot actuele nieuwsbronnen over de aandelenmarkt of financieel nieuws. Enkele van de beste informatiebronnen over de VWRL koers zijn:
Deze websites bieden real-time koersgegevens, grafieken en analyses voor VWRL en andere effecten.
Waarom beleggen in ETF’s?
ETF’s of ‘op de beurs verhandelde fondsen’ zijn precies zoals de naam aangeeft. Het zijn fondsen die op beurzen worden verhandeld en doorgaans een specifieke index volgen. Wanneer je in een ETF belegt, krijg je een bundel activa die je tijdens de markturen kunt kopen en verkopen. Hierdoor wordt jouw risico en blootstelling mogelijk verlaagd ook omdat jouw portefeuille is gediversifieerd. Je bent dan minder afhankelijk van schommelingen op de markt.
We bespreken in dit artikel de werking van EFT’s en gaan specifiek in op Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL koers).
Als je zoekt naar een betaalbare, fiscaal efficiënte manier om toegang te krijgen tot een breed scala aan activaklassen. Dan is beleggen in ETF’s wellicht iets voor jou. Hier zijn enkele redenen waarom ETF’s voor zoveel beleggers werken:
Diversificatie
ETF’s geven je toegang tot een gevarieerde mix van activaklassen. Waaronder binnenlandse en internationale aandelen, obligaties en grondstoffen.
Lagere kosten
ETF’s hebben doorgaans lagere operationele kostenratio’s (OER’s) dan actief beheerde beleggingsfondsen.
Handelsflexibiliteit
ETF’s combineren de handelsveelzijdigheid van individuele effecten met de gediversifieerde kwaliteiten van beleggingsfondsen. Dit om aan een verscheidenheid aan beleggingsbehoeften te voldoen.
Belastingefficiëntie
ETF’s worden om een aantal redenen algemeen beschouwd als fiscaal efficiënter dan actief beheerde beleggingsfondsen.
Hoe verhouden ETF’s en beleggingsfondsen zich tot elkaar?
Beide bieden voordelen, maar zoals bij elke beleggingsaanpak zijn er ook zaken waarmee je rekening moet houden. In de meeste gevallen vertegenwoordigen zowel ETF’s als beleggingsfondsen ‘mandjes’ met individuele effecten, bijvoorbeeld aandelen of obligaties.
Een belangrijk verschil:
ETF’s worden op de beurs verhandeld en kunnen intraday tegen verschillende prijzen worden gekocht of verkocht. Transacties in beleggingsfondsen worden eenmaal per dag uitgevoerd tegen één enkele prijs.
Wat kosten ETF’s?
Veel ETF’s kunnen goedkoop zijn, maar zoals bij alle beleggingen moet je bewust zijn van de kosten. Dit zijn de kosten die het meest worden geassocieerd met ETF’s:
Handelscommissies
De kosten die jouw beursvennootschap in rekening brengt telkens wanneer je een beursgenoteerde ETF koopt of verkoopt.
Bedrijfskostenratio (OER)
De doorlopende beheervergoeding die door de sponsor van het fonds voor een ETF in rekening wordt gebracht. Dit kan sterk variëren, waarbij de naar activa gewogen gemiddelde OER voor passief beheerde ETF’s 0,19% bedraagt.
Welke soorten ETF’s zijn er?
Terwijl ETF’s steeds populairder worden, groeien hun aantal en typen elke dag. En begrijpen wat ze bieden en waarin ze verschillen, is essentieel bij het kiezen van de juiste ETF voor jou.
Een manier van een gediversifieerde portefeuille is met opgenomen goedkoop trackerfonds dat de prestaties van een mondiale aandelenmarktindex nabootst. Een goed voorbeeld is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL koers), die lid is van de Select 50.
Wat is de Vanguard FTSE All-World Index ETF?
De index meet de marktprestaties van aandelen met grote en middelgrote kapitalisaties van bedrijven over de hele wereld. Het omvat ongeveer 3.900 holdings in bijna 50 landen, waaronder zowel ontwikkelde als opkomende markten. Het dekt meer dan 95% van de wereldwijde belegbare marktkapitalisatie.
ETF’s houden over het algemeen een verzameling aandelen, obligaties of andere effecten in één fonds aan. Om de prestaties te repliceren belegt deze ETF in een representatieve steekproef van de onderliggende bedrijven. Het bezit momenteel bijna 3.700 aandelen met een totaal beheerd vermogen van € 9,9 miljard.
Amerikaanse aandelenmarkt
Ondanks het grote aantal beleggingen zullen de prestaties worden bepaald door de Amerikaanse aandelenmarkt, die 59,1% van de activa uitmaakt.
De volgende grootste landen zijn:
- Japan 6,3%,
- Groot-Brittannië 4,1%
- en China 3,7%.
- Waar alle andere landen op 3% of lager uitkomen.
Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in een trackerfonds zijn de lage kosten. Waarbij de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL koers) lopende kosten heeft van slechts 0,22%, die de jaarlijkse beheerkosten dekt. Een ander belangrijk punt is dat ondanks dat het fonds goed gediversifieerd is, het risico niet laag wordt gehouden.
Tips
Als je een langetermijnbelegger bent, kun je het risico het beste beperken door regelmatig geld in het fonds te laten druppelen. Dit helpt de ups en downs van de markt te verzachten en kan resulteren in een lagere gemiddelde aankoopprijs. Hoewel dit afhangt van de onderliggende prestaties en duurder kan uitvallen.
De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL koers) kan dienen als een goedkope kernportefeuille. Maar het zou verstandig zijn om te diversifiëren door andere fondsen op te nemen die in verschillende activaklassen beleggen. Zoals obligaties of alternatieven. Deze hebben mogelijk niet hetzelfde rendementsprofiel als aandelen en kunnen de algehele voor risico gecorrigeerde prestaties verbeteren.